• Detay
  • Bilgi

  • Karakalem resim yapımında birçok malzeme kullanılıyor.Elbette bu resim yapanın alışkanlıklarına ve terçihlerine bağlıdır.Aslında belirli bir malzemenin kullanma zorunluluğu yoktur.Bir kalem bir defter ve bir de silgi olsun resim yaparsınız.Ama resim konusunda deneyimleriniz artıkça farklı yöntemler ve farklı malzemeler kullanacaksınız. Bu neden ile bu yazıyı yeni başlayanlar için bir fikir olması adına hazırlama gereği duydum.  

  • Resim defterleri :

    Kırtasiyelerde satılan resim defterlerinin gramaj değerleri düşüktür.Başlangıçta eskiz çalışmalarında kullanılabilir. Karakalem Resim konusunda deneyiminiz artınca bu tür resim defterleri uygun olmayacaktır.Bu tür resim defterlerinde silgi kullanımında kağıdın yıpranma payı yüksektir.Ve istenilen renk tonunu vermekte zorlanırsınız.
    Deneyiminiz artınca grenli (dokulu yüzey) ve grensiz (dokusuz yüzey) resim defterlerini terçih etmeniz uygun olacaktır.
    Resim defterleri çeşitli ebatlardadır.Karakalem tek kişilik bir portre çizecekseniz aşağıda ki ölçülerden birini terçih edebilirsiniz.
    25x35 cm Resim defteri
    30x42 cm Resim defteri
    İki veya daha fazla kişilik resim çizilecek ise aşağda ki ölçüler daha idealdir.
    30x42 cm Resim defteri
    35x50 cm Resim defteri
    50x70 cm Resim defteri

    Grensiz Resim Defterleri :
    Yüzeyi Pürüzsüz(dokusuz) olan kağıtlardan yapılır.Karakalem resim çalışmalarında grensiz kağıtlarla çalışmak daha kolaydır.Hem renk geçişlerini daha iyi yapabilir hemde portre çalışmalarında ince detaylarda çok zorlanmazsınız.160 gramajlı grensiz bir kağıt ile ideal bir resim çizebilirsiniz.


    Grenli Resim Defterleri :
    Grenli resim defterleri yüzeyi dokulu kağıtlardan yapılır.Kağıdın gren değeri yükseldikçe gramaj değeri de yükselir.Portre çalışmalarında grenli kağıtlarla başlamanız sizleri yoracaktır.Manzara ve benzeri çalışmalarda bu tür kağıtları kullanmanız daha uygun olacaktır.  


  • Kalemler :
    Kalemler sertlik derecelerine göre sınıflandırılır.Kalemlerde H harfi kalemin sertliğini B harfi ise kalemin yumaşaklığını ifade eder.  

  • 9H,8H,7H,6H,5H,4H,3H,2H,H,F,HB,B,2B,3B,4B,5B,6B,7B,8B,9B
    Sertlik değeri artar Yumaşaklık değeri artar
    <<======================= =======================>>  


  • Sertlik değeri yüksek kalemler yumaşak uclu kalemlerin tersine kağıtta fazla iz bırakmaz. Karakalem çizimlerinde özellik eskiz çalışmalarında sertlik değeri yüksek kalemler kullanılabilir.
    Başlangıç aşamasında 2-4B kalemler kullanılabilir.Deneyimleriniz arttıkça daha yumuşak uçlu kalemleri terçih edebilirsiniz..  

  • Mekanik Kalemler :
    Portre çizimlerinde, ince detaylarda mekanik uclu kalemler kullanışlıdır.Kalem ucunu zımpara yada bir kağıda sürterek istediğiniz duruma getirebilirsiniz.Kalemtraş kullanımıda gerekmediği için kullanışlıdır.
    Resimde de görüldüğü gibi 0.3 , 0,4 , 0.5 , 0.7 , 0.9 ve 2.0 uclu kalemleri kullanabilirsiniz.Uc alırken ucların yumuşaklık değerine bakmanız uygun olacaktır.  

  • Silgi :
    Karakalem resim çalışmalarımızda mutlaka kullanıcak yumuşak bir silgi, bir de hamur silgi elimizin altında bulunması gerekir. Ayrıca 2.5x5 mm Yassı uclu kalem silgi ile 2.3 mm yuvarlak uclu kalem silginin olmasında fayda vardır.Hassas alanlarda bu kalem silgiler kolaylık sağlıyor.Ayrıca beyaz saç tellerinin yapılmasında da çok kullanışlıdır.  

  • Açacaklar :
    EmniyeT bıcağı : kalemlerin tahta kısımların almak için kullanılır.Falçata türü malzemeler çok tehlikli olduğu için özellikle emniyet bıcağı dedim.Emniyet bıçağının mandalı bırakıldığı an bıçak ucu geri gider ve bıçak ucu resimde görüldüğü gibi belirli ölçüde dışarı çıkar.Ama yinede kullanırken çok dikkatli olmak gerekir.
    Zımpara :
    Kurşun kalemleri bu zımpara ile istediğimiz ölçüde sivriltebiliriz.Tortillion malzemesini de bu zımpara ile sivriltip temizliyebiliriz.  

  • Fırçalar :
    Fırçalar 8 ana gruba ayrılır. Her biri özel farklı kullanımlar için amaçlanmıştır.Homojon bir yüzey elde etmek için, bazıları geniş alanlarda bazıları da ince detaylı alanlarda kullanılır.  

  • Tortillion Sıkıştırılmış kağıttan yapılan bir malzemedir.Resim üzerinde ki karamayı homojen hale getirmek için çok kullanışlıdır.Özellikle portre resim yaparken gölgelendirme farklarını ortadan kaldırmak için mutlaka kullanılmalıdır.
    Pamuklu Çubuklarda aynı şekilde homojen bir yüzey elde etmek için kullanılır.  

  • Koroyucu Sprey : Karakalem resminizi tamamladığınıza emin olduktan sonra resmin üzerine sıkıyorsunuz.Resim kalıcı hale gelir.Silinmez hale gelir.Onun için kullanmadan önce resmin bittiğinden emin olmanız gerekir.  

  • Üzerinde resim yapmak için bir ince mukava tarzı bir malzeme ve resmi tutturmak için kıskaç çok işinize yarayacaktır.  



  • Özel, Karakalem ve Ahşap Dağlama Sipariş verebilirsiniz.